skip to Main Content

Trajectòria

La meva vida sempre ha girat en el món de la plàstica, des de petit fins al dia d’avui. Amb el temps vas creixent com a persona i això fa que també progressis com “artista”, que  ordenis el cap i comencis a fer camí. Vaig assistir durant uns anys a classes amb diversos pintors de la comarca, a dia d’avui en guardo un gran record.

Al llarg de la meva trajectòria he viscut diferents etapes en què he tingut més o menys temps per dedicar-me a l’escultura. El fet de no haver pogut estudiar Belles Arts, durant un temps em va tenir capficat, ara mirat des de la distància, m’adono que potser, va ser una sort, o almenys no un inconvenient, tot sovint em guardo la reflexió.

Vaig treballar durant 15 anys en un taller metal·lúrgic, actualment treballo com ajudant de l’escultor Xicu Cabanyes al Bosc de Can Ginebreda. L’any 2010 vaig participar en la creació del col·lectiu artístic Tint XXI, en el qual he estat membre fins el 2015.

Treballar conjuntament afavoreix l’intercanvi d’idees i coneixement, al mateix temps que descobreixes el treball de moltes persones interessants.

L'obra

En el món industrial vaig descobrir l’exigència més rigorosa i això ha marcat la meva manera de ser. L’etern debat de l’univers plàstic; el concepte per damunt de tot? La idea o la tècnica?

Art i ofici en la meva manera d’entendre han d’anar lligats. Personalment dono la mateixa importància tant a la composició,  l’equilibri i el moviment, com a la manera en què s’ha resolt el volum. Segurament és una deformació professional però em sento còmode aplicant aquests valors a les meves creacions.

La meva obra s’allunya de l’art figuratiu, tot i que sempre intento personificar la matèria. Sempre m’he sentit atret per les formes geomètriques, especialment el cercle i el quadrat. Amb els anys, he anat trobant els meus petits “codis” i el meu propi llenguatge expressiu.

Sempre he pensat que els qui treballem formes que la gent no reconeix o no identifica ens hem d’esforçar més per transmetre sensacions. Jo mateix em poso reptes com a la col·lecció “Llum robada” que consistia en trobar múltiples formes sense modificar el patró original.

Sóc molt autocrític amb la meva obra,  prèviament, durant i després del procés creatiu. Deixo poc espai a l’atzar i a l’ improvisació, intento tindre els passos assajats abans de donar el primer cop de martell. El treball previ, sempre el faig d’una manera molt arcaica, amb cartolines, espumes i qualsevol material que em permeti palpar el volum.

Sempre busco l’equilibri entre el present i el passat aportar algun coneixement de la bella escola a una peça contemporània, des de la respectada forja ancestral fins a les subtils línies minimalistes.

Materials

El material conductor de tots aquests anys sempre ha estat el ferro, ja sigui forjat o tallat amb plasma. També utilitzo el fang tot i que com a procés creatiu i no com a peça acaba. Últimament també treballo l’acer inoxidable, el formigó i el polièster.

Exposicions

Inicialment vaig fer instal·lacions ( fotografia lluminosa, pintura, escultura…)  a més de cartells de festa Major i disseny de premis.

He fet col·lectives a Banyoles, Porqueres, Girona i Gdansk (Polònia) i exposicions individuals, l’última a Girona, el juny del 2015.

Escultures

Marc Estany

Marc Estany

Marc Estany

Marc Estany

Marc Estany

Marc Estany

Marc Estany

Marc Estany

Marc Estany

Marc Estany

Marc Estany

Marc Estany

Marc Estany

Marc Estany

Marc Estany

Marc Estany

Marc Estany

Marc Estany

Marc Estany

Marc Estany

Back To Top