skip to Main Content

Trajectòria

Anna Bahí

Després de realitzar fotografia aplicada al disseny gràfic amb l’artista-fotògraf Manel Esclusa a l’escola Eina de Barcelona, al 1997 vaig marxar a Itàlia on vaig continuar la meva formació amb fotografia i comunicació visual a l’Istituto Europeo di Design de Milà.

Sota la direcció el fotògraf Edward Rozzo i la tesis final coordinada per l’artista-fotògraf Silvio Wolf vaig participar en exposicions col·lectives tant a Milà, Torí, com a la fira del moble de Colònia (Alemanya), fins que l’any 2002 la Galeria Spectrum Sotos de Saragossa em va proposar fer la meva primera exposició individual.

Finalitzada la meva etapa a Itàlia, on hi vaig viure durant 7 anys, des de llavors vaig començar a participar en diferents mostres fotogràfiques a Barcelona i a Girona així com a Itàlia i fires a Marbella i Buenos Aires. Vaig exposar dins la programació 2017 d’exposicions temporals de la Fundació Vila Casas de Torroella de Montgrí, al Palau Solterra, dins el cicle Diàlegs amb la Col.lecció i en
aquest mateix any i juntament amb el músic Xavier de Palau, vam presentar també a l’Auditori del Palau Solterra, un projecte conjunt de fotografia i música “SILENTIUM” en format llibre d’artista d’edició limitada de 55 exemplars, que vam continuar presentant a l’Instituto Italiano de Cultura de Barcelona i a les instal·lacions del Museu de Santa Maria della Scala de Siena (Itàlia), acte organitzat per l’Associazione Culturing de Siena.

Darrerament vaig fent col·laboracions artístiques amb fotografia, vídeos musicals, així com nous projecte fotogràfics i activitats didàctiques on col·laboro i participo en la realització de diferents tallers i cursos de llengua italiana, art i fotografia. També dir que vaig estar treballant com a coordinadora en galeries d’art, formació en programes de catalogació i en conservació i restauració d’obres d’art.

L'obra

El meu recorregut fotogràfic ha estat fins ara l’autoretrat. Amb superposicions d’imatges he fotografiat fragments del meu cos, expressions corporals, la matèria i el cos físic. A través de les imatges he intentat plasmar sentiments, emocions, pensaments, dubtes i fins-i-tot he fet l’intent de captar l’interior del mateix Ser, el fet intangible que tots tenim dins nostre. El 2016 vaig “dir adéu” a l’autoretrat exposant un projecte fotogràfic on la meva figura es perdia o s’integrava o es fusionava enmig d’una natura gairebé còsmica (projecte “Origen”) i com que la matèria no desapareix sinó que es transforma, ja que la meva nova etapa fotogràfica que fa uns anys he començat a crear, aquesta també s’està transformant, o diguem, evolucionant, tot i que la tècnica sempre és la mateixa: la superposició d’imatges en una mateixa fotografia. Sempre he volgut que la meva obra reflectís una mena d’introspecció, un mirar cap endins. Tot i que l’autoretrat em va porta a una fotografia molt corporal, aquestes imatges ja qüestionaven preguntes internes, de manera que ja hi havia un “joc” entre el que es veu a fora i el que es pot veure a dins.

Materials

Quan vaig endinsar-me en el món de la fotografia encara funcionava tot amb carrets de 35 mm (foto analògica) i recordo com investigàvem amb els carrets de diferents sensibilitats (ISO), com havíem de fotografiar (observar) i saber com ens sortiria aquella imatge (sense veure-la en una pantalla com es pot veure actualment). Ara treballo en digital, molt més ràpid i amb les ajudes “extres” de no haver d’estar calculant la llum i el diafragma perquè, de fet, no busco la perfecció del que fotografio, sinó que per mi la càmera digital és una eina que m’ajuda a captar aquelles imatges que després digitalment treballaré i d’aquí sortirà el resultat de tota una observació (acurada i detallada) d’un tema en concret. Treballo normalment amb paper fotogràfic Hahnemühle sobre alumini o metacrilat.

Exposicions

Vaig començar les meves primeres exposicions l’any 1999 a Itàlia i va ser l’any 2002 quan la galeria Spectrum Sotos de Saragossa em va proposar la primera exposició individual de dos projectes “Singular i Externa”, quan a partir de llavors vaig anar participant tant en col·lectives com en exposicions individuals. La Primavera Fotogràfica 2004 a la Fundació Rodríguez-Amat, el Festival Internacional d’Art Contemporani BAC ’04 de Barcelona, així com a la IV i V Biennal d’Art de Girona amb obra adquirida, la col·lectiva Transart VI al Centre Cultural La Mercè a Girona, a la Fira Inart (2005/2006) com també a fires a Forte dei Marmi Itàlia, al Salon Art Shopping de París, Marbella i al Buenos Aires PhotoLux 2013. Vaig tenir l’oportunitat d’exposar al Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí durant el cicle Mar-Art 2008, en el Centre Experimental de les Arts del Parc del Garraf (2010) i el Foto Mercè en el Centre Cultural La Mercè de Girona (2011) com també a Les Bernardes de Salt (2016). Participat en algunes edicions de la Ruta de l’Art de Castelló d’Empúries així com una col·lectiva a Anglet (França) o l’exposició individual “Origen” al Castell de Palol de Revardit i a l’Instituto Italiano di Cultura de Barcelona amb l’obra “Diffidare//Desconfiar”. Finalista dels premis de fotografia 2014 a la Fundació Vila Casas, on l’any 2017 vaig exposar “Percepcions” dins el Cicle Diàlegs amb la Col.lecció de la mateixa Fundació Vila Casas, al Palau Solterra de Torroella de Montgrí.

Escultures

Silentium

Silentium

Orígen

Orígen

Matèria

Matèria

Desconfiar

Desconfiar

Percepcions

Percepcions

Orígen

Orígen

Amnèsia

Amnèsia

Matèria

Matèria

Percepcions

Percepcions

Back To Top