skip to Main Content

Trajectòria

Alfons Gil

Va iniciar la seva trajectòria artística amb una visita a l’Escola de Belles Arts de Salt l’any 2009, on va tenir l’oportunitat de conèixer el reconegut escultor de pedra i picapedrer Enric Sala. Aquest encontre va marcar un abans i un després en la seva vida, despertant una passió profunda per l’escultura, especialment per la talla de pedra, que va trobar especialment afí a la seva sensibilitat i a la seva experiència com a manobre.

Inicialment, les seves obres en pedra es caracteritzaven per una estètica molt expressionista i arcaica, però amb el temps va experimentar amb formes més robòtiques i acabats molt polits. Tot i que sempre ha preferit treballar la pedra manualment, fins i tot amb eines tradicionals com el punxó, amb el pas del temps ha integrat l’ús de maquinària per a tasques de desbastament, tot buscant una major eficiència sense perdre l’essència del seu treball.

Més endavant, va ampliar el seu repertori artístic interessant-se pel modelatge de la figura humana, explorant noves tècniques i materials a l’Escola d’Art d’Olot, on va completar el Grau Superior d’Escultura l’any 2011. A través de cursos i tallers, ha continuat enriquint el seu coneixement i habilitats, especialitzant-se en peces lleugeres i de mida mitjana o petita, sovint treballades amb resines acríliques no tòxiques.

Ha evolucionat des de les seves primeres incursions en l’escultura de pedra fins a explorar noves dimensions amb el modelatge de la figura humana, sempre amb una mirada atenta a l’art clàssic i totèmic i un compromís amb la bellesa i l’expressió artística.

L'obra

La seva obra intenta idealitzar i desproporcionar alhora la figura humana, i jugar amb la realitat dels cossos i les cares humanes, gestos o moviments. Al mateix temps, vol que les seves peces tinguin força, siguin potents i estilitzades, amb tocs geomètrics, tot deixant la marca de l’eina i sense polir. Busca que les peces que fa siguen contundents, sense gaires floritures.

Intenta treballar l’escultura de manera figurativa i d’estètica totèmica, amb materials com la pedra, el fang, el bronze o el ferro. La seva tècnica i estil són força tradicionals, artesanals i orgànics, ja que practica la talla directa i el modelatge per aconseguir figures humanes amb caràcter i, en alguns casos, moviment.

Busca que en les seves peces l’observador vegi la força del cos humà, i que no calgui un súper realisme per mostrar l’aposta força orgànica que té l’anatomia.

Materials

En relació amb els materials, en el cas de la pedra, utilitza pedra sorrenca, alabastre i de tant en tant marbre. Pel modelatge, fa servir argila o pasta per modelar. Ha treballat també amb cera per a la fosa, i recentment fa servir resina acrílica tant per a fer els positius com per als contramotlles.

Exposicions

El XXXII Mercat de la Volta de Sant Narcís, celebrat a Girona, va acollir una exposició i demostració d’oficis en viu el 11 de juny de 2022. La Fira d’Oficis Artesans de Sant Miquel de Fluvià va tenir lloc a Sant Miquel de Fluvià els mesos de maig de 2018 i juny de 2019 a 2023. A la Fira d’artesania d’Amer, celebrada a Amer, es van exposar i demostrar oficis en viu els setembre dels anys 2018, 2019 i 2023. La Fira del picapedrer de Castellfollit de la Roca, que es va desenvolupar a Castellfollit de la Roca, va presentar una exposició i demostració d’oficis en viu des del 2015 fins al 2019. L’exposició retrospectiva “Personatges Imaginats” es va realitzar al Centre Cultural de La Mercè de Girona al mes d’octubre de 2021. La 15ª Ruta de l’Art de Castelló d’Empuries va oferir una exposició a Castelló d’Empuries els dies 7, 8 i 9 d’octubre de 2022. A la Biblioteca Josep Clarà de Barcelona es va compartir una exposició durant el mes de maig de 2022. L’exposició càpsula emergent FACE Bescanó es va celebrar a Bescanó el 3 d’abril dels anys 2022 i 2023. L’exposició “Retrobament Escultòric” es va presentar al Centre Cívic Pere Pruna de Barcelona al febrer de 2022. La Biennal d’Arquitectura al Museu d’Arquitectura d’Almacelles, a Lleida, va tenir lloc de gener a març de 2023.

Escultures

Back To Top